Att välja rätt ljus i mörkret

03.12.2018

Med den svenska vintern kommer mörker, snö som lyser upp kan man inte räkna med där jag bor i alla fall. Och visst är det mysigt att tända levande ljus på kvällarna. Men har du tänkt på vad ljusen är gjorda av? Eller var de är tillverkade? Här kommer en liten sammanfattning av de material som vanligast förekommer och finns att få tag på i svenska butiker och webshoppar. Vi hoppas att du hittar något som passar dig så du kan njuta av din ljusbåge från GAZ :)

Veganskt, naturvänligt eller skövlade regnskogar?

Stearin Kanske är det vanligaste materialet i kronljus, blockljus och värmeljus. Det tillverkas av slakteriavfall och ofta palmolja. Palmolja medför väldigt stor påverkan på miljön men det finns stearinljus som är miljömärkta som inte innehåller palmolja. Så läs på förpackningen och leta efter svanenmärkning. Stearin släpper ifrån sig koldioxid när det brinner men i mindre mängd än paraffin. De avger även partiklar som kommer ut i luften när de brinner. Det pågår en del forskning på det här området och det ska tydligen vara på gång någon form av krav på partikelmängd.  Väljer du stearinljus till din ljusbåge rekommenderar vi förstås att du väljer något svensktillverkat miljömärkt.

Paraffin används inte i lika hög grad längre, men finns fortfarande. Paraffin är en petroleum biprodukt som är kemiskt blekt och härdad med syntetiskt doft. Att bränna paraffin förorenar luften vi andas genom att de släpper ifrån sig stora mängder koldioxid när de brinner. De har en låg smältpunkt vilket också gör de brandfarliga eftersom ljusmassan kan självantända. 

Norska folkhälsoinstitutet gick 2014 ut med en varning där de jämställer användandet av paraffinljus med passiv rökning. Så vårt råd är såklart att undvika paraffinljus helt och hållet, inte ens 5 %. För moder jord och din egens hälsas skull. 

Samma ljusspektrum som solen

Bivax behöver lite bearbetning och är bland de renaste av alla ljusvaxer. Det brinner utan sot och frigör negativa joner som faktiskt förbättrar luftkvaliteten genom att eliminera föroreningar och allergener. Den höga förbränningstemperaturen av bivax leder till exceptionellt lång brinntid på ljusen och de lyser med en varm, gyllene låga som utstrålar samma ljusspektrum som solen. Det finns flera varumärken att välja bland och flera av dem engagerar sig i hållbarhetsutveckling, stödjande verksamhet för biodlare och bin. Bivaxljusen har en söt honungsliknande doft. Bivax har E-nummer 901. Ljusen kommer i många olika former och man kan lätt rulla sina egna ljus av vaxplattor. 

Rapsvax är ett veganskt alternativ till bivax. Rapsvax avger inga farliga partiklar och är ett rent och naturligt vax. Även Sojavax kan användas men rapsvaxet är mer klimatsmart för oss i Europa eftersom det växer här. Och finns dessutom som GMO-fritt. Många rapsvaxljus har en veke av trä. Har inte hittat några i kronljusform utan dessa ljus är blockljus i glas eller annan behållare. 

Oavsett vad du väljer så förespråkar vi alltid svensktillverkat eller ännu bättre, närodlat. Ju kortare transportsträckor desto bättre. 

Ljus som förbättrar luftkvalitén

Källor och länkar:

https://www.ekocentrum.se/sa-miljofarliga-ar-dina-ljus/

https://www.jordklok.se/sv/articles/175/ljus

https://www.laplandecostore.se

www.klimatsmart.se

https://www.ekotjusigt.se/

https://www.nydalabigard.se/vaxljus-29409842

www.liljeholmens.se