Vilka är GAZ.T Wood & Art

19.11.2018

GAZ.T Wood & Art historia började när vi hittade en box väl gömd uppe på vinden, fint inslagen med jutesnöre. Vi blev båda häpna och förvånade när vi knöt upp snöret och öppnade lådan. Där fanns år av historia i form av täljda hästar, både färdiga och halvfärdiga, redo för nästa generation att ta över.  

Så vilka är GAZ?

Låt mig presentera min farfar Gösta. Det är där vår historia har sin början. Min farfar Gösta växte upp på en går på Östgötaslätten. Hästar var då en självklar del i jordbruket. Kärleken till just hästarna är det som funnits som en röd tråd genom våra liv. Jag minns min farfar som en otroligt kärleksfull och vänlig person. Han lämnade oss när jag var bara 6 år, men på något vis har han liksom alltid funnits med. Han (och min farmor) levde efter devisen att i första hand tillverka allt de behövde själva. Och jag menar verkligen allt. De gjorde lampor, möbler, kläder, dukar, verktyg, mattor, ja jag skulle kunna fortsätta men jag tror ni fattar grejen. Farfar var väldigt duktig på att jobba i trä och det är hans mallar vi fortfarande använder till våra hästar. Det är alltså farfar Gösta som är G-et i GAZ. Och det var förstås hans låda vi hittade på vinden när mina föräldrar skulle flytta. För oss var det verkligen magiskt att hitta den där lådan. Ni vet när man känner nåt så starkt i hela kroppen att man helt enkelt inte kan sluta tänka på det. Vi skapade vår egen ljusbåge och våra fem hästars personligheter föddes. 

Farfar Gösta med sina två nordsvenskar Brunte och Bläs
Farfar Gösta med sina två nordsvenskar Brunte och Bläs

Fortsättning följer...


Magin som släpptes lös när vi öppnade lådan på vinden innehöll mer än hästar. För oss är det också viktigt att förvalta ett arv. Det som inte går att ta på. Attityden, levnadssättet och tron på naturen som mina farföräldrar och säkert de flesta i deras generation hade. Den starka kärleken till naturen och vikten av att ta hand om den. Det tycks vi ha glömt bort under några generationer. Vi behöver ta hand om vår natur. Därför är det viktigt för oss att tänka igenom hela produktens livscykel. Vi använder oss endast av svenska material i våra produkter och emballage. Vi använder oss av giftfria färger eller så skapar vi helt enkelt färgerna själva. Blake till exempel är behandlad med stålull och vinäger för att få sin gråa nyans. 

Vi behöver ta hand om vår natur. 

Vi hoppas att våra produkter tilltalar dig som bryr dig om naturen och miljön. Vi vill jobba för ett hållbart klimat och värna om vår vackra svenska natur. Vi ser våra produkter som ett statement för hantverk, för unisitet, för vår svenska natur och mot massproduktion och masskonsumtion.